CSABAI GYEREKEK BÉLFENYÉREN - 2014. aUG. 11-16.

 

Bélfenyéri tábor 2014. augusztus

Augusztusban második alkalommal vettünk részt a bélfenyéri tábor lebonyolításában. A romániai magyar tisztelendők nagy odaadással, lelkesedéssel foglalkoztak a gyerekekkel. A fennállásának 15. évét ünneplő Szent Miklós Gyermekotthon ez évi szlogenje is kapcsolódott az alkalomhoz. „Segítség, kamasz lettem!” címmel futottak a programok, amik átvitt értelemben is megvalósításra kerültek. Az önismerettől a barátságig, a célok kitűzésétől azok eléréséig vezető út, minden szerepelt a témák között.

Jó és segítőkész emberek lovas tanyáján töltöttünk el két felejthetetlen napot a 30 gyerekkel. Hatalmas sátorban, egymáshoz alkalmazkodva aludtunk, lovaglás, természet megfigyelése, előadások váltották egymást. Békéscsabáról Boldog Gusztáv és segítői is megérkeztek, akik színesítették a napot. Az üstben főtt finom ebéd mindenkinek jól esett.

Közben a Madarasi termálfürdő vizét és szép környezetét is élvezhettük és a nagyszalontai Öreg toronyban is adóztunk Arany János emlékének. Az utolsó napok játékkal, számháborúval, beszélgetéssel teltek.

Gyereknek, felnőttnek egyaránt emlékezetes marad az együtt töltött hét. 

 

Lassan hagyománnyá válik hogy a bélfenyéri fiatalok egy része eltőlt egy szűk hetet a békéscsabai Nimród Lovasegyesület táborában.

Az első napon - hétfőn - egy kicsit későire sikeredett az érkezés - ráadásul egy autóval, két fordulóban történt az utazás - ezért a tervezett programok egy része elmaradt. Mindössze arra maradt idő, hogy az elsőként érkezett csoport megtekintse a város főterén zajló sportjátékokat.

Másnapra is több mindent terveztünk: délelőtt lovaglás, délután kirándulás a pósteleki erdőbe a Wenckheim kastély romjaihoz, este pedig a Kolozsvári bíró című színházi előadás megtekintése. A három programból a középső sajnos az időjárás miatt elmaradt. Az éjszaka folyamán és délelőtt annyi eső hullott, hogy az erdő útjai sártengerré változtak. A színházi előadásról pedig jómagamnak - Buzássy Bélának - sikerült elkésnie, ezért már be sem engedtek a nézőtérre. Így jártam...

Szerda délelőtt Békés-Dánfokra szerettünk volna elkerékpározni, hogy fürödjünk egy nagyot és kipróbáljuk a sárkányhajózást, de ismét közbe szóltak az égiek. Egész nap esett az eső és a hőmérséklet sem emelkedett 20 °C fölé, ezért maradtak a lovastanya lehetőségei: lovaglás, biliárdozás, csocsózás.... Este   bográcsoztunk egy nagyott, miközben meghallgattuk Gyolla Daninak - a Stoke City fiatal kapusának - az élménybeszámolóját, majd pedig egy  rövid, de vidám koncertet hallhattunk a Kemény Gitárklub előadásában.

Csütörtökre végte kitisztult az ég és ha nem is kerékpárokkal, de azért kijutottunk Dánfokra. A vizet csak megnéztük, mert fürdeni még nem lehetett benne, de a sárkányhajózást már kipróbálhattuk. 

 Este a fiatalok egy kis séta keretében megismerkedtek Békéscsaba belvárosával. A napot szalonnasütés zárta.

Péntek délelőtt a vendégek egy rövid sétakocsikázással vettek búcsút a környéktől, délután pedig egy kicsit besegítettek a munkába is.

...és már el is röpült az öt nap!

2014. MÁJ. 31.

A mai napon új szponzorok is elkíséretek minket Bélfenyérre.

Mi kettős céllal utaztunk ki. Egyrészt  rendszerezni, leltározni akartuk az elmúlt időszakban beérkezett adományokat, másrészt szerettük volna megvendégelni az otthon laskóit és dolgozóit. Az első tervünket csak részben tudtuk megvalósítani, mindössze a könyvtárat sikerült rendbe tenni. A főzés már jobban ment, bár abban nagy segítségetséget kaptunk Aranka személyében, aki a mi csekély hozzájárulásunk ellenére is remek paprikáskrumplit készített az általunk hozott nyersanyagokból. Jött velünk egy villanyszerelő is, hogy rendbe hozza a meghíbásodott elektromos berendezéseket, de mint utóbb kiderült, ezzel kapcsolatban nem sok dolga akadt. Szakértelme viszont nagy segítséget jelentett egy fedett fatároló elkészítésében.

Mint már annyiszor, most is egy sporteseményre igyekeztünk haza. S bár időben megértünk, a Veszprémen ez sem segített, mert nem sikerült bejutnia a BL döntőjébe.

2014. ÁPR. 12.

A nap fő feladatát egy beszélgetés jelentette a fiatalokkal, a felnőtté válás és a párkapcsolatok nehézségeiről, problémáiról. Az első részben közösen néztünk meg a témához kapcsolódó rövid videókat, amikről mindenki elmondhatta a véleményét, majd a fiúkkal és a lányokkal különválva folytattuk a beszélgetést.

Természetesen azért maradt idő másra is. Az épületben és az udvaron körülnézve láthattuk a fejlődés jeleit. Elkészült egy ásott kút az állatok itatásához és a készülő medence vízzel való feltöltéséhez. A farsangkor használatba vett közösségi terem is tovább szépült. Gyarapodott az állatállomány is. Több lett a kecske, közöttük pedig egy fiatal bikaborjú  ugrándozott. Az ól mellett legelésző tehenet láttunk.

Visszaindulás előtt a templomban részt vettünk a húsvéti műsor egyik jól sikerült próbáján is.

Korán mentünk, későn jöttünk. A mai napon nem tartottunk foglalkozást, hiszen a farsang volt a nap fő eseménye, de azért aktívan részt vettünk a programok lebonyolításában: besegítettünk egy kicsit a teremdíszítésbe és a műsor főpróbájába is. Részt vettünk a jelmezverseny zsűrizésében és játékokat vezettünk le a délután folyamán.

A műsorra sokan gyűltek össze a frissen felújított közösségi termben. Eljött a falu óvodásainak egy kis csoportja az óvónénivel együtt és sokan a faluban lakó magyar családok közül is.

A nap vidáman telt. Volt minden, aminek egy farsangon lennie kellett: színdarabok, jelmezverseny, játék, tombola. A programok közötti szünetekben pedig Szemerédi Bernadett csodálatos hegedűjátékát és énekét hallgathattuk. 

Szép nap volt.

2014. JAN. 18.

Ezen a napon Roszkos György személyében egy új kolléga is elkísért minket az útra.

Bélfenyérre érve, egy rövid megbeszélés után azonnal munkához láttunk. Kati néni és Márti néni kötni tanította az érdeklődőket. Gyuri bácsi az áramkörökről beszélt, ördöglakatot és repülőgépmodellt  készítetett a gyerekekkel. Béla bácsi szokás szerint dokumentálta az eseményeket, illetve segített eligazodni a komplex számok rejtelmeiben.

Délután pedig - már otthon - megnézhettük a Magyarország - Macedónia 31:25-re végződött kézilabda mérkőzést.

MEGJÖTT A MIKULÁS - 2013. DEC. 7.

Ezúttal nem egyedül meentünk, magunkal vittük a Mikulást is..

A nagy találkozásra a templomban került sor, Marci atya miséje után.

...és itthon még azt is láthattuk, hogyan győzi le a magyar női kézilabdaválogatott a cseheket.

2013. november

November az egészség hónapja, s ebből adódóan az egészséges életmódról beszélgettünk a gyerekekkel.  Tisztálkodási és tisztítószereket vittünk nekik ajándékba.

Szent Imre, Szent Erzsébet és Szent Márton életével is foglalkoztunk feladatlapok által.

A délelőtt folyamán együtt sütöttünk, főztünk. Húsleves, sült hús és krumplipüré volt a fő fogás. A fiúk segítettek Éva néninek az elkészítésében.

A lányok kétféle édességet sütöttek velünk: kitoló fánkot és marcipán golyót. Nagy sikere volt mindkettőnek. A recepteket leírták, s bízunk benne, hogy máskor is elkészítik a tanult finomságokat. megegyeztünk, hogy minden alkalommal hozunk egy egyszerű receptet s elkészítjük közösen, így gyarapodik a saját kis receptfüzetük.

A lelki egészségről a vasárnapi misén Marci atya gondoskodott.

 

                                                            Márti néni - Kati néni

AZ ÉVES MUNKA TERVEZÉSE - 2014. OKT. 12.

Ezúttal nem foglalkozások megtartása volt a cél, hanem a közös munka átgondolása. Ennek ellenére szakítottunk időt az új tyúkól megtekintésére, és résztvettünk egy születésnapi köszöntőn is.

Hazafelé nem a megszokott úton jöttünk. Tettünk egy kis kitérőt egy közeli magyarr falu - Árpád - felé, ahol finom házikenyeret vásároltunk.