Szerencsére az iskolánk két partiumi magyar intézménnyel is kapcsolatot tart. Bélfenyéri gyerekeket vártunk, gyantai gyerekek jöttek. 
Bélfenyéren az utolsó pillanatban adminisztrációs okokból meghiúsult az utazás, de a gyantaiak azonnal be tudtak lépni a helyükbe. Ami az egyiknek bánat, az a másiknak öröm. Ilyen az élet!
Városnézés Békéscsabán, lovaglás, sárkányhajózás a Körösön, múzeumlátogatás...
Tartalmas hét volt.

Békéscsabáról csak dél körül tudtunk elindulni, mert az iskolánkban családi sportnapot tartottunk. Emiatt egy kicsivel kevesebb időt töltöttünk Bélfenyéren a szokottnál. A mai napra két feladatot tűztünk magunk elé. Fel akartuk mérni a gyerekek igényeit. Mit szeretnének, mivel foglalkozzunk a következő tanév során? Levezetésként, pedig az érdeklődőkkel elkészítettünk egy pudingtortát.
Munkák végeztével hazaindultunk, de autónk megérezte e hely vendégszeretetét és nem nagyon akarta elhagyni az otthon területét. :-)
Végül azért szerencsésen megérkeztünk Békéscsabára.

Március 28-án ismét Bélfenyéren jártunk. A húsvéti készülődés jegyében zajlott a foglalkozás. Kati nénivel a konyhában linzer tésztából nyuszi alakú sütit készítettek a gyerekek nagy örömmel. Az ebédlőben Márti nénivel és Attila bácsival tojásfestés kezdődött. A piros,kék, zöld tojásokat tovább díszítettük szalvétatechnikával,festéssel, szalaggal, csipkével.A nagyobbak szívesen rajzoltak, színeztek papírtojásokat, elmélyülten dolgoztak. Közben beszélgettünk a húsvéti szokásokról, majd a kicsiket előre engedve indult a tojáskeresés a fűben. Ezen kívül is megajándékoztuk őket csokinyuszikkal, gyümölccsel, aminek nagyon örültek. A zöldségfaragás fortélyait is kipróbáltuk. Megnéztük, és megfigyeltük az előző alkalommal, Ildikó nénivel elvetett magvakból kikelt apró növénykéket. Szépen fejlődnek.
Sok köszönöm kíséretében, ölelésekkel búcsúztunk egymástól.

 

Ma csak délután tudtunk Bélfenyérre menni, ezért egy kicsit rövidebbre kellett fognunk a programjainkat. (Ráadásul a Partiumban még egy órával előrébb is jár az idő!) 
Ma a legtöbb esemény március 15-ről szólt. A fiatalok már a délelőtt folyamán beszélgettek Marci atyával ennek a napnak a jelentőségéről. Velünk megnéztek egy, a forradalomhoz kapcsolódó verses-zenés öszeállítást , piros-fehár-zöld gyöngyökből karkötőt készítettek, hazaindulás előtt pedig közösen elhelyeztünk egy koszorút a tembplomkertben.
A tavasz beköszöntéről sem feledkeztünk meg. Az érdeklődőkkel különböző zöldségek magjait ültettük el, amelyek hamarosan egy leendő veteményesbe fognak majd kerülni.
 
Ma egy kicsit tovább aludhattunk, mert elég volt kora délutánra megérkeznünk Bélfenyérre. A csapatnak csak az egyik része indult Békéscsabáról, Ildikóék Nagyváradról jöttek, ahol előző nap a Katolikus Bálon vettek részt.
Szokás szerint kipakoltuk amit hoztunk majd megkávéztunk - és egy jót beszélgettünk - a konyhában.
Ezután következett a téltemetés. A kiszebáb elégetése helyett ezúttal egy kecske vitte magával a sírba a sok bajt és a betegséget, hogy a tavasznak megtisztulva és egészségesen vághassunk neki. 
...szép volt a temetése, pap mondot beszédet a sírjánál.
Mivel egy nappal múlt Valentin napja - és minden jókívánság nyolc napig érvényes - nem volt hát késő Valentin felköszöntése, közvetlenül a télbúcsúztató után.
A nap a farsangi mulatsággal zárult. Először egy szép keringőt láthattunk a fiataok előadásában. 
Ezt követően a kicsik játszottak addig, amíg a jelmezesek átöltöztek. Sokan bújtak különböző maskarákba. A zsűri nem is nagyon tudott dönteni közöttük.
Végezetül a tombolák kihúzására került sor, ahol szinte mindenki nyert kisebb-nagyobb tárgyakat, majd - még világosban - hazaindultunk.
 
A mai napra két foglalkozást terveztünk. Először én - Béla bácsi - tartottam egy kis előadást a farsangi népszokásokról, majd Ildikó néni tanította rizskoch készítésére a vállalkozó lányokat. Közben azért volt időnk körülnézni is. Ismét láthattuk a fejlődést: elkészült az új kukoricagóré és a vizmelegítő rendszer is. A közösségi terem is gyarapodott egy mozirendszerrel.
Visszaindulás előtt Marci atya megszentelte Ildikóék autóját.
...ezután simán hazértünk Békéscsabára.
Érkezik a Mikulás! Erről szólt ez a nap.
A tervezettnél egy kicsit korábban értünk Bélfenyérre, ezért maradt idő egy kis kávézásra és beszélgetésre is. 
Ildikó még lemért néhány ablakot, hogy idővel új függönyök kerülhessenek rájuk, de aztán kezdődött a vasárnapi mise. Marci atya után a Nagyváradi Művészeti Líceum tanulói adtak egy rövid, de annál szebb hangversenyt, majd megérkezett az oly nagyon várt Mikulás is.
 
 
 
A november szeptembert idézett ezen a napon. Felpakolva indultunk Bélfenyérre, de útközben még megálltunk egy kis vásárlásra is Sarkadon. Bélfenyérre érve kipakoltuk a magunkkal hozott dolgokat, körbenéztünk a gyermekotthonban, majd egy kávé mellett megbeszéltük Marci atyával a mára tervezett programot. Közben megérkeztek a fiatalok is - akiknek nagyrésze addig a ház körüli munkáit végezte. 
A magyar szentek életéről szólt ez a nap. Szent Margitról néztünk meg egy 25 perces összeállítást, majd Szent Miklós, Szent Erzsébet és Szent Márton élete került szóba.
Vasárnap lévén misével zártuk a napot.

Nagyon szép őszi dőben mentünk Bélfenyérre. Ezúttal komoly ajándékokat vittünk magunkkal. Vantara Gyula - Békéscsaba polgármesterének - jóvoltából egy gáztűzhely és egy mosógép lapult a kis furgon belsejében. Az adományok átadása után megemlékeztünk az aradi vértanúkról. A szép időt kihasználva a mise előtti bő fél órát a szabadban töltöttük, voltak akik körjátékot játszottak  és voltak akik inkább a labdát rúgták.

Déltől a fiatalokkal és a falusiak egy részével együtt részt vettünk Marci atya miséjén.
Végezetül gratuláltunk a ma húsz éves Dávidnak.
 

LILLAFÜRED - 2014. SZEPT. 20-21.

Ezen a szép szeptemberi hétvégén Lillafüreden találkoztunk a mozgalomban résztvevő tanárokkal. Benkei Ildikó vezetésével minden csoport beszámolt az eddig elvégzett munkájáról. Jutott idő kirándulásra és ismerkedésre is. Szép, és hasznos hétvége volt.
Az eseményről tudósítást készített a Duna Televízió. A beszámoló szeptember 25-én, a Kárpát Expressz című műsorban került bemutatásra.