CSABAI GYEREKEK BÉLFENYÉREN - 2013. AUG. 19-24.

Augusztus második felében egy hetes táborozáson vettünk részt iskolánk hét tanulójával Bélfenyéren, a gyermekotthonban. Kiss Márton atya szervezte meg a romániai magyar szórványban élő gyermekek számára ezt a sok érdekes és hasznos elfoglaltságot ígérő programot. A meghívott előadók mindegyike a mai kor emberi viszonyairól tartott érdekes beszámolót, kezdve a barátságtól a szeretetig, megértésig, a másik elfogadásáig. A hetet kirándulás, nagyszalontai városnézés és strandolás, kavicsfestés, sólisztgyurmázás színesítette. Vallásos témájú, de fiatalos hangvételű dalokkal szórakoztatott bennünket a nagyváradi KONTRASZT együttes. Az utolsó napon Bölcskei László nagyváradi katolikus püspök celebrálta a szentmisét, akinek gyermekekhez intézett szavait mindenki csendben hallgatta végig. Nagyon jól éreztük magunkat, visszavágyunk. Jövőre - reméljük - újra találkozunk!

FALUNAP BÉLFENYÉREN - 2013. AUG. 18.

Ezen a reggelen iskolánk hét tanulójával indultunk Bélfenyérre. Az ötödikes és hatodikos kislányok egy hétre a gyermekotthon lakói lesznek/voltak.

Az első napon azonnal egy falunapi forgatagba csöppentünk. Főzőverseny - amin megszereztük a második helyet -, lovaglás, íjászkodás volt a program, amit délutántól kezdve különböző előadók műsorai is színesítettek. Senki sem unatkozott, volt esemény bőven.

Sajnos néhányunknak a délután közepén vissza kellett indulnunk Békéscsabára, így az elkövetkező napok eseményeit mi is csak erről a weblapról ismerhetjük meg. :-)

LOVASTÁBOR BÉKÉSCSABÁN - 2013. JÚN. 20-24.

A Bélfenyéri Gyermekotthon lakói felejthetetlen hetet töltöttek a békéscsabai Nimród Lovas Egyesület tanyáján. A gazdag programban múzeum látogatás, kenuzás, kalandpark, DOTTÓ-kisvonattal városnézés, strand, mozilátogatás, szalonnasütés, na és persze lovaglás is szerepelt. Kollégáink minden nap finomabbnál finomabb süteménnyel kedveskedtek a gyerekeknek. Reméljük, mindenki jól érezte magát! Köszönjük a Vasárnapi Iskola Alapítványnak és Benkei Ildikónak, hogy megvalósíthattuk táborunkat!

                                                                             Kovácsné Szatyin Ildikó

2013. JÚN. 2.

Ezúttal nyolcan mentünk Bélfenyérre. Egy vidám, jókedvű tanévbúcsúztató megtartása volt a célunk, amelynek végén szerettük volna megvendégelni a gyermekotthon lakóit, dolgozóit és a velünk játszó falusi gyerekeket. Előszőr "el kellett indítanunk" a bográcsot a maga útján - hadd főjön a saját levében -, majd hozzáfogtunk az évzáráshoz. Hat álomáshekyet alakítottunk ki, ahol a gyerekek különböző ügyességi feladatok megoldása során zsetonokat szerezhettek. A nap végén ezekkel lehetett vásárolni a magunkkal hozott sok ajándék közül.

Miután elfogytak a zsetonok, levezetésként sorversenyek következtek. Akár a saját lábukon, akár egy talicskában csücsülve haladtak a versenyzők, kisebb borulások, bukfencezések mindig történtek.

Úgy láttuk - és tapasztaltuk -, hogy az ebéd mindenkinek ízlett. A végén azért még az otthon sütött sütemények számára is maradt  hely.

Az időjárás kegyes volt hozzánk. Sokszor lógott az eső lába, néha még szemerkélt is egy kicsit, de végig kint tudtunk maradni a szabadban.

Jól sikerült nap volt.

2013. ÁPR. 27.

Szép tavaszi időben látogattuk meg újra a gyermekotthon lakóit. Marci atya kávéval és kaláccsal fogadott minket, melyeket vidám hangulatban fogyasztottunk el. Megnéztük az újdonságokat is. Új a kazán és szépen halad a közösségi terem felújítása is.

A program változott a korábbiakhoz képest. A szokásos foglalkozások után egy kis sétára indultunk a faluban, amelyet eddig még nem nagyon láttunk. Első - és mint később kiderült, egyben az utolsó - utunk a régi temetőbe vezetett. Szomorú volt látni a pusztulást. Mindössze néhány síremlék állt még az alig kivehető sírhalmok között.

Az épületbe visszaérve újra részesei lehettünk két születésnapos köszöntésének.

A napot egy finom ebéddel és egy jóízű beszélgetéssel zártuk.

2013. MÁRC. 23.

Ezen a hideg - tavaszinak mondott - napon öten utaztunk Bélfenyérre. Jött velünk egy olyan kolléganőnk is, aki először kisért el minket erre az útra.

Megérkezésünk után először átadtunk két zsék ruhát, amiket egyik tanítványunk szülei ajánlottak fel a gyermekotthon lakói számára. Hoztunk egy régi, de még jól használható fénymásolót is, amelyet Kovács András üzembe is állított addig, amíg a többiek a gyerekekkel-fiatalokkal foglalkoztak. Először fejlesztő foglalkozásokat tartottunk magyar és angol nyelvekből, valamint matematikából. Azért maradt idő egy kis húsvéti készülődésre is.

A foglalkozások után átmentünk a katolikus templomba, ahol a gyerekek egy húsvéti passiójátékra készültek. Nagyon ügyesek voltak, tetszett az előadásuk.

Hazaindulás előtt még egyeztettük a további terveinket, majd egy finom ebéd után útrakeltünk Békéscsabára.

2013. FEBR. 23.

Ezúttal hárman utaztunk Bélfenyérre. Az első két órát - Marci atya kérésének megfelelően - képességfejlesztéssel töltöttük. A gyerekek felváltva matekoztak és játszottak a magyar nyelvvel. Ezután közös rajzolás következett. Egy vallásos témájú pályázatra készültek az alkotások.

Az ebédnél részesei lehettünk egy születésnapi köszöntésnek is. Öröm volt látni  azt az őszinte szeretet, amellyel a társai az ünnepelt felé fordultak.

2012. DEC. 15.

Ma csak ketten utaztunk el Bélfenyérre. (A télies időjárás miatt sokáig úgy festett, hogy még mi sem tudunk kimenni.) Ezúttal nem terveztünk foglalkozást, csak az iskolánkban - Erzsébethelyi Ált. Isk. Békéscsaba - összegyüjtött tartós élelmiszert akartuk kivinni. A sors - és Marci atya - azonban közbeszólt. A gyerekek egy karácsonyi műsorral készültek éppen, és ha már ott voltunk, akkor mi is besegítettünk egy kicsit ebbe a munkába. Néhány órával utánumk befutott egy kis furgon is, amellyel egy németországi katolikus iskolából hoztak ajándékokat az otthon lakói számára. Délután egy óra felé indultunk haza, így még éppen elértük a Magyarország- Norvégia női kézilabda elődöntőt, amely sajnos nem túl jól végződött a mi szempontunkból.

2012. NOV. 10.

Ezúttal már ismerősként látogattunk Bélfenyérre. A gyerekekkel kézműves foglalkozás keretében készültünk a közelgő adventi időszakra. Hosszabb távon azonban az utazásainknak prózaibb célt is kitűztünk. Szeretnénk segíteni a tanulásban lemaradókat abban, hogy pótolni tudják a hiányosságaikat. Az adventi készűlődés mellett ezúttal már a tanításba-tanulásba is belekóstoltunk egy kicsit. (A két foglalkozás közül egyértelműen az előzőnek volt nagyobb a sikere!)

ELŐSZÖR BÉLFENYÉREN - 2012. OKT. 13.

Ezen a napon mentünk először Bélfenyérre, a Szent Miklós Gyermekotthonba. Indulás előtt nem is gondoltuk, hogy ilyen barátságos, vendégszerető helyre érkezünk. Mindenfelé  rendet és tisztaságot láttunk. Miután megreggeliztünk, Marci atya megmutatta az épületet. A gyerekekkel egy vetélkedő keretében ismerkedtünk meg. Közösen végig hallgattunk egy előadást Gutenberg életéről .Az elhangzottak alapján kellett kititölteniük egy rövid kérdőívet.  A nap végén átadtuk az otthonról hozott ajándékokat, majd egy jóízű ebéd után visszaindultunk Békéscsabára.